Psychosociale therapie

Het leven bestaat uit tegenstellingen. Plezier en uitdagingen wisselen zich af met pijn, boosheid en verdriet. Als het tegenzit en je komt er zelf niet uit, of het duurt te lang, dan is het goed om een psychosociaal therapeut in te schakelen.wat is therapie?

Over wat therapie precies is valt veel te vertellen. Dit is mijn manier:
Ken je die sneeuwbolletjes, van die doorzichtige halve bolletjes met een leuk tafereeltje en witte vlokjes? Als je daarmee schudt weet ik zeker dat de vlokjes, als ze weer zijn gedaald, anders liggen dan daarvoor. En dat zonder dat er iets aan wordt toegevoegd of iets uit wordt gehaald. Dat is wat therapie is: je wordt geschud, je komt van binnen in beweging. En pas als de vlokjes zijn gezakt (en dat kan even duren) kun je voelen wat het resultaat is. Uit de theorie en praktijk van Franz Ruppert (traumaopstellingen) en van Brainspotting weten we en hebben we gezien dat deze beweging altijd de goede kant op gaat. Alles in ons (onze gezonde basis en ons brein) wil het oplossen, stuurt ons de goede kant op.
Het streven van de therapeut is om je in beweging te brengen zonder iets toe te voegen of iets weg te halen.

Thema’s voor therapie zijn bijvoorbeeld:

  • verbroken of slechtlopende (familie)relaties
  • eenzaamheid
  • rouwverwerking
  • een gebrek aan zelfvertrouwen
  • het verbeteren van de levenskwaliteit bij ziekte
  • het vinden van een levensdoel; zingevingvragen

Als resultaat heb je het bewustzijn dat jouw benen jouw kunnen dragen. Je ervaart dat je de vrijheid hebt om keuzes te maken en zin kunt geven aan je leven. Psychosociale therapie zorgt dat je verder kunt.

Psychosociale therapie wordt vaak vergoed door de ziektekostenverzekering. Hier vind je een overzicht.

Neem contact op voor meer informatie of plan een afspraak.

Het leven kan alleen achterwaarts worden begrepen, maar moet voorwaarts worden geleefd (Søren Kierkegaard)