Zing je vrij!

Jouw stem als instrument

Je hebt een lichaam, je denken en gevoel. Een prachtig totaalpakket waar je alles mee kunt doen. Dat klinkt heel mooi, maar gebruik je het ook allemaal? In de praktijk leven we vaak vanuit ons hoofd: we (be)denken, analyseren, plannen, praten en we nemen ons dingen voor. Ons lijf is vooral ons voertuig en werktuig. En gevoelens (emoties en lichamelijke belevingen) negeren we nogal eens.
Dat lijkt vaak prima te werken zo, maar soms reageer je ineens op een manier waarvan je achteraf denkt: waarom deed ik dat nou zo? Of je voelt je eerlijk gezegd best wel gestrest of onzeker. Of je merkt dat fysieke pijntjes niet vanzelf verdwijnen.
Hoe zou het zijn om weer in contact te komen met je lijf en je gevoel, en je vrijer en lichter te voelen?
In jouw totaalpakketje heb je een prachtig instrument om hiermee aan de slag te gaan: je stem!

Lijf en emoties

Ons lichaam pikt veel van onze ervaringen op. Sommige ervaringen in het leven zijn heel prettig, sommige zijn niet prettig of ronduit pijnlijk. Wanneer een emotie in het moment helemaal wordt toegelaten en gevoeld dan kan je systeem het verwerken en loslaten. Maar vaak laten we dat niet toe en het pijnlijke gevoel wordt ‘geparkeerd’. Vervolgens gaan we voortaan met een grote boog om die plek heen, zodat we het niet (nog eens) hoeven te voelen. Wij mensen zijn heel goed in dat vermijden. Maar onbewust kan zo’n vastgezette emotie ons gedrag en gevoel blijven bepalen.

Vrijheid

Het oplossen van zulke vastgezette emoties kan vrijheid brengen. Vrijheid om te handelen vanuit wie we zijn en te doen wat een specifieke situatie van ons vraagt. Dat vraagt om bewustwording. Bewustwording vraagt om aandacht en contact maken. Er helemaal induiken en je laten overspoelen hoeft zeker niet. Herkennen, erkennen en ruimte geven werkt wel. Dat kan op vele manieren. Onze stem is een prachtig instrument om bij ons gevoel te komen. En de trilling van het geluid is een krachtig instrument om te verzachten en te helen. Zuchten, neuriën, zingen, lachen… Als je een stem hebt, kun je dit allemaal.

De workshop

In deze workshop gaan we uit het hoofd en in ons lijf. Aan de slag! We gaan met nieuwsgierigheid kijken wat we in onszelf tegenkomen. Adem, beweging en stem zetten we in om bij ons gevoel te komen en de ruimte te geven. We onderzoeken ook wat klank en muziek verder met ons doen. En waarom klinken we zoals we klinken? Zangervaring, een ‘mooie’ stem en toon kunnen houden zijn allemaal niet nodig voor deze workshop. Als je kunt praten, kun je ook zingen. Nieuwsgierigheid en een klein beetje lef komen wel van pas.

Het zal een luchtige workshop worden met veel oefeningen, waarin je kunt kennismaken met manieren waarop je je stem kunt inzetten voor het bewust worden en oplossen van vastgezette emoties, en om meer jezelf te zijn en te laten horen. Oefeningen die je ook thuis kunt doen en je meer vrijheid zullen geven.

Workshopleider

Marion Prummel

Praktische gegevens

Datum: woensdag 25 april van 19.00 tot 21.45 uur
Locatie: TOM opleidingscentrum, Stroinksbleekweg 18 in Enschede
Kosten: € 20,-
Aanmelden: is verplicht. Vul hier het inschrijfformulier in

Met ons zingen, de trilling van onze stem, komen we op een niveau in onszelf waar onze woorden niet kunnen komen. Daar leeft onze essentie, daar leeft onze muziek, daar leeft een kracht die alles kan dragen. (Jan Kortie)

Wie (niet) kan spreken kan zingen.
Jan Kortie op traaktmij.be